Lifestyle

Wat te doen (en niet te doen) als je ooit ontslagen wordt.


Of een “herstructurering” nu leidt tot ontslag of dat je door je eigen werk de laan uitgestuurd wordt, het kan verschrikkelijk zijn als je te horen krijgt dat er een abrupt einde gekomen is aan je tijd bij een bedrijf. Het is echter belangrijk om te bedenken hoe je op zulk nieuws zou reageren voordat het ooit gebeurt, want je reactie op dat moment is belangrijk, net als de manier waarop je handelt in de uren en dagen die volgen. Dit is wat je moet doen als je ooit van je werk ontslagen wordt.

Smelt niet ineen in het bijzijn van je werkgever

Het nieuws kan als een enorme schok komen, maar het is het beste om je niet op te winden. Je denkt misschien dat het niet uitmaakt en dat je al je bruggen ter plekke moet verbranden omdat je niets te verliezen hebt – maar je hebt wel degelijk dingen te verliezen.

“Haal op het moment zelf diep adem en probeer niet te reageren,” zei personeelsdeskundige Tim Sackett, van HRUTech. “Meer dan waarschijnlijk zul je iets nodig hebben van de mensen die je zojuist hebben ontslagen. Het kan een referentie zijn, hulp bij uitkeringen, enz. Verbrand die brug niet, hoe graag je dat ook zou willen.”

Sackett legde uit dat achter de schermen werkgevers en aanwervende managers vaak met elkaar communiceren, dus elke overhaaste stap van jouw kant kan je reputatievol volgen. Laat het beëindigen van een baan niet de reden zijn dat je een andere niet krijgt, hoe boos je ook bent.

Stel vragen – en krijg antwoorden op schrift als je kunt.

Je denkt misschien dat de beste optie is om de benen te nemen, maar je moet dit gesprek tot het eind toe voeren, ook al voel je je gedemoraliseerd, in paniek of in verlegenheid gebracht. Stel vragen, te beginnen met waarom dit gebeurt. Vraag je personeelsvertegenwoordiger ook de antwoorden op schrift te stellen, en als je die schriftelijke antwoorden terugkrijgt maar ze komen niet overeen met wat je in het echt verteld werd, betwist ze dan onmiddellijk, ook schriftelijk. Beter nog, als je persoonlijk ontslagen wordt, vraag je of je het gesprek mag opnemen voor je administratie.

Formuleer je vragen zacht maar direct. Bijvoorbeeld: “Ik ben echt teleurgesteld om dit te horen. Kunt u me precies vertellen waarom ik ontslagen word?” Hoewel het antwoord misschien moeilijk te horen is, is het belangrijk dat je begrijpt waarom dit gebeurde, zodat je een bedrijf als dit in de toekomst kunt vermijden of kunt werken aan de problemen in je prestaties die tot de afstraffing leidden.

Je moet ook weten wat de volgende stappen zijn. Vraag of er een ontslagregeling is, wat er van je voordelen terechtkomt, en wanneer je geacht wordt op te ruimen. Tegen de tijd dat de vergadering voorbij is, zou er aan beide kanten geen verwarring meer mogen bestaan.

Geef jezelf de tijd om te verwerken, en ga dan aan de slag

Je HR afdeling kan je informatie geven over het aanvragen van een werkloosheidsuitkering, maar als ze dat niet doen, moet je het zelf uitzoeken. Afhankelijk van de reden waarom je ontslagen werd, kom je er misschien wel of niet voor in aanmerking, maar het is belangrijk het te onderzoeken.

Als je om welke reden dan ook denkt dat je om een onwettige reden bent ontslagen, zoals discriminatie, neem dan contact op met een arbeidsrechtadvocaat. Zelfs in zogenaamde “at-will” arbeidsstaten kan er sprake zijn van onwettige opzeggingen. In New York, bijvoorbeeld, kun je niet ontslagen worden om redenen die voortkomen uit discriminatie of vergelding; een werkgever moet een “gegronde reden” hebben om je te ontslaan.

Naast deze twee stappen moet je ook gaan nadenken over je volgende carrièrestap. Werkloosheidsuitkeringen kunnen je niet eeuwig onderhouden, en een vette wettelijke uitkering evenmin – vooropgesteld dat je zelfs maar voor een van beide in aanmerking komt. Plus, beide opties kosten wat tijd.

“Bouw een zo geloofwaardig mogelijk verhaal over baanverlies op en activeer je netwerk,” zei Sackett. De realiteit is dat mensen elke dag hun baan kwijt raken. Soms is het jouw schuld, soms is het de schuld van het bedrijf, soms is het de schuld van de baas of van de economie, maar de realiteit is dat ieders eerste indruk zal zijn dat het jouw schuld is, tot je ze iets anders vertelt om te geloven.”

Hoewel hij volhield dat “de waarheid altijd het beste is”, gaf Sackett wel toe dat “er ook vele versies van de ‘waarheid’ zijn”, dus kies de versie die het zachtst is en ga ermee aan de slag: “Je wilt eigenaar zijn van de delen waarvoor je verantwoordelijk bent, maar ook enig eigenaarschap leggen, op een positieve manier, op andere dingen binnen de hele situatie. Het belangrijkste is dat je het eenvoudig en rechtlijnig houdt.”